Ohrid

Ohrid
Sveti Naum - Skoplje

10-13 novembar 2022.

1. dan 10.11. Polazak u 21.00 iz Subotice ispred glavnog ulaza u autobusku stanicu. Potom iz Bačke Topole u 21.30. Noćna vožnja auto-putem sa usputnim pauzama kroz Srbiju i Makedoniju... 

2. dan 11.11. U jutarnjim časovima pauza u nacionalnom parku Mavrovo, na prevoju Straža. Nastavak do Ohrida gde se stiže u prepodnevnim časovima. Obilazak u pratnji lokalnog vodiča...  Posetićemo trg sa starim stablom platana- „Činarot“, koji je po predanju posadio Sveti Kliment. Potom šetnja do amfiteatra koji je izgrađen još u doba helenizma a i danas se koristi za pozorišne predstave i koncerte. Sledeća tačka je Samuilova tvrđava sa čijih zidina seže pogled na jezero i okolinu. 

Poseta ranohrišćanske bazilike i crkve Svetog Klimenta i Nauma. Kroz borovu šumu dolazi se do najlepšeg mesta u Ohridu, crkve Sveti Jovan Kaneo, koja se uzdiže na steni iznad jezera. Obalom jezera silazimo do Starog grada sa karakterističnom balkanskom arhitekturom i kaldrmisanim ulicama. Sve do trga sa spomenicima Svetim Klimentu i Naumu.  Smeštaj u hotel Belvedere. Slobodno vreme za šetnju i individualno razgledanje. Preporučujemo vožnju brodićem i razgled grada sa jezera. Noćenje u hotelu. 

3. dan 12.11. Doručak. Slobodno vreme u Ohridu za odmor i individualno razgledanje ili izlet... Fakultativno: polazak iz hotela u jutarnjim časovima, vožnja turističkom istočnom stranom jezera. Posetićemo praistorijsko nalazište na vodi- “Zaliv kostiju” gde su rekonstruisane sojenice, onako kako su izgledale 1.000 godina p.n.e. Na južnoj obali jezera dolazimo na izvore Crnog Drima. U prelepom prirodnom okruženju ugnezdio se manastir posvećen Svetom Naumu. Poseta manastiru i crkvi Svete Petke. Slobodno vreme za putnike za uživanje u čistoj vodi jezera, i šetnju oko izvora Drima. Povratak u Ohrid. Poseta Biljaninim izvorima, o kojima je ispevana poznata makedonska pesma. Ko se napije i umije ovom vodom, po legendi se podmladi. Slobodno popodne u gradu. Noćenje u hotelu. 

4. dan 13.11. Polazak ka Skoplju gde se stiže u podnevnim časovima. Glavni i najveći grad Makedonije. Obilazak počinje sa tvdjave Kale, koja vodi poreklo iz četvrtog veka. Potom kroz Stari Bazar tj. Čaršiju u kojoj je sačuvan duh istoka koji su doneli turci u 14. veku (Bezistan, Daut pašin hamam, Mustafa pašina džamija...). Preko starog Kamenog mosta dolazak na Novi trg, kojim od 2011. dominira spomenik Aleksandru Velikom, visok oko 30 metara.  Slobodno vreme za individualno razgledanje i odmor. Polazak ka Subotici. Noćna vožnja. Povratak u ranim jutarnjim časovima.

  

Skoplje je administrativna prestonica Makedonije a Ohrid duhovna i turistička Kolevka slovenske pismenosti, broji po priči 365 crkvi. Stari grad sa Samuilovom tvrđavom, od 1980 je pod zaštitom UNESCO-a,  nalazi se na istoimenom jezeru, poznatom po čistoj plavoj vodi i prelepim zelenim planinama u zaleđu.          

CENA ARANŽMANA: 128  €                      Deca do 12 godina: 108  

Plativo u dinarskoj protiv vrednosti po srednjem kursu NBS.  Mogućnost plaćanja u jednakim mesečnim ratama zaključno sa 15.12.2022. Doplata 25 eu za jednokrevetnu sobu.

Cena aranžmana obuhvata:

- Prevoz autobusom turističke klase (klima, tv, audio...), marke Neobus- Volvo, Neoplan...
- Smeštaj u hotelu BELVEDERE**** u Ohridu na bazi 2 noćenja sa doručkom (švedski sto- samousluživanje). Hotel raspolaže restoranom, otvorenim bazenom i barom. Sobe opremljene kupatilom, sat TV, WiFi, klima uređajem...
- Razgled  Ohrida, Biljaninih izvora, Skoplja u pratnji vodiča po programu.
- Pratilac grupe
- Troškovi organizacije

Cena aranžmana NE obuhvata : fakultativne kao i ostale inpidualne troškove koji se plaćaju na licu mesta predstavniku lokalne agencije ili na ulazima: 

- Izlet za Sveti Naum i arheološko nalazište sa lokalnim vodičem i uračunatim ulaznicama 10 eu

Obaveze putnika: Ispravna putnička dokumentacija- pasoš, sa rokom važenja 3 meseca po povratku sa putovanja. Saglasnost roditelja za maloletne putnike. Putnici koji nisu državljani Republike Srbije dužni su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Obavezno medjunarodno putničko osiguranje, može se kupiti u agenciji.

Napomene:  cena je formirana na minimum 35 plativih putnika, u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih agencija zadržava pravo na otkaz aranžmana do 5 dana pra polaska na putovanje. Organizator zadržava pravo promene redosleda sadržaja u programu.

Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja Turističke agencije  JP "SUBOTICA-TRANS"

Hotel BELVEDERE **** Među najlepšim u Ohridu. Okružen je prelepom borovom šumom u naselju Sveti Stefan, na oko 4 kilometra od centra Ohrida. Poseduje restoran internacionalne i domaće kuhinje sa 300 mesta, aperitiv bar, salu za seminare i prodavnicu antikviteta.

Sobe su komforno opremljene, Tv/sat, WiFi, mini bar... Balkon... 

Program putovanja broj 030322

Opšti uslovi putovanja Program putovanja
Sajt agencije je informativnog karaktera. Iako nastojimo da ga redovno ažuriramo postoji mogućnost različitih informacija od trenutno važećih. Molimo da se informacije provere diretk u agenciji Subotica-Trans putem telefona. Hvala na razumevanju.
kontaktirajte
nas
Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".